Saippuapaja

Perusohje Kylmämenetelmä

Saippuanvalmistus ns. kylmämetelmällä (coldprocess/CP) on yleisin tapa valmistaa itse saippuaa. Tällä menetelmällä valmistetussa saippuassa käytämme lipeää, joten huomioithan huolellisen raaka-aineiden punnituksen ja lipeänkäsittelyn turvallisuusohjeet jotka löydät täältä.

Tarvitset seuraavat välineet:

  • muovi tai teräskulho
  • sulatuskattila
  • lasta/kaavin
  • digitaalinen vaaka (1g tarkuus)
  • sekoitusväline lipeälle (teräshaarukka tai -lusikka)
  • sekoitusastia lipeälle (teräs, muovi)
  • mittausastia lipeälle 
  • sauvasekoitin tai käsivispilä
  • muotti

Oheisella perusreseptillä valmistat hyvän koostumuksen omaavan perussaippuan. Kiinteitä rasvoja reseptissä on 55%, pehmeitä rasvoja 45%.

PERUSRESEPTI

150g kookosrasva

125g palmurasva

100g oliiviöljy

75g rypsiöljy

50g risiiniöljy

LIPEÄ: 71g

VESI: 177g

Ylirasvoitusprosentti 5%

VALMISTUS:

  • Suojaa vaatetuksesi essulla ja työtilasi mahdollisilta roiskeilta.
  • Siivoa työtilasi, ja ota kaikki tarvittavat välineet ja raaka-aineet esille.
  • Valmista lipevesiseos. Suojaa kätesi hanskoilla, käytä suojavarusteina hensityssuojainta ja suojalaseja. Myös silmälasit suojaavat silmiäsi mahdollisilta roiskeilta.
  • Lipeäseos tuottaa höyryjä joita ei kannata hengitellä, seos olisi hyvä sekoittaa hyvin ilmastoidussa tilassa. Hensityssuojaimen käyttö auttaa.
  • Punnitse ensin käyttämäsi vesimäärä lipeän sekoitusastiaan. Tämän jälkeen punnitse lipeärakeet lipeänpunnitusastiassa. Lisää lipeärakeet punnitsemasi veden joukkoon, ja sekoita kunnes lipeä on kokonaan liuennut veden joukkoon. Jätä lipeäseos jäähtymään sivummalle sellaiseen paikkaan, josta et sitä vahingossa pääse kaatamaan.

HUOM! LIPEÄ LISÄTÄÄN AINA VETEEN, EI TOISINPÄIN! Väärinpäin tehtynä lipeä saattaa aiheuttaa reaktion jossa seosta roiskuu ihollesi.

ÄLÄ KÄYTÄ LIPEÄN KÄSITTELYSSÄ ALUMIINIA ASTIOITA! Lipeä regoi eitoivotusta alumiinin kanssa

  • Punnitse valmiiksi käyttämäsi raaka-aineet; kiinteät rasvat voit punnita suoraan kattilaan jossa ne sulatat, juoksevat öljyt mitataan sekoituskulhoon.
  • Sulata kiinteät rasvat kattilassa. Älä anna rasvojen kiehua, riittää että ne sulavat juokseviksi.
  • Kun rasvat ovat sulaneet, yhdistä ne juokseviin öljyihin.
  • Odota että sekä rasvat että lipeävesiseos ovat jäähtynyt noin alle 55°C. Seoksien ei tarvitse olla tarkalleen samanlämpöisiä, riittää että kokeilet kulhojen ulkopintaa kädelläsi ja toteat molempien olevan noin kädenlämpöisiä. Seokset voivat olla erilämpöisiä yhdistäessä, jonka jälkeen erot tasaantuvat nopeasti.
  • Kaada lipeävesiseos sulaneiden rasvojen joukkoon.
  • Aloita sekoitus joko sauvasekoittimella tai käsivispilällä. Tarkoitus on emulgoida rasvat ja vesi toisiinsa, eli yhdistää ne yhtenäiseksi seokseksi. Käsin sekoittamalla tämä prosessi on hieman aikaavievämpi, jonka vuoksi yleisesti käytetään sauvasekoitinta.
  • Aseta sekoitin kulhon pohjaan kiinni, välttyäksesi ylimääräisiltä ilmakuplilta. Käytä sekoitinta aina hetki kerrallaan, aina pysäytyksen välillä tarkkaillen massan koostumusta.
  • Kun on saavutettu ns. kiisselivaihe, on massa viimeistään valmis muottiin kaadettavaksi. Kiisselivaihe ei kuitenkaan ole pakollinen, vaan massa on valmis kun öljyt ja vesi ovat yhdistyneet kunnolla toisiinsa, eli emulgoituneet. Tämä antaa sinulle enemmän käsittelyaikaa massan kanssa, jos lisäät siihen tuoksuja tai värejä.
  • Kiisselivaiheen tunnistat kun massa alkaa paksuuntumaan niin, että sekoitusvälinettä massasta nostaessasi, siitä tippuva massa jättää jäljen massan pinnalle.
  • Mahdolliset lisukkeet, tuoksut ja värit voit lisätä massaan kun se on emulgoitunut, tai saavuttanut kiisselivaiheen. Huomioi, että jotkin tuoksut saattavat kiihdyttää massan jähmettymistä.
  • Kaada massa valmistelemaasi muottiin.

Anna saippuan kovettua muotissa vähintään seuraavaan päivään, jonka jälkeen voit poistaa sen muotista, leikata sen haluamasi kokoisiksi paloiksi ja asettaa kypsymään ilmavaan paikkaan noin 4 viikoksi. 

Lipeä neutralisoituu saippuasta pois suhteellisen nopeasti seuraavan kahden vuorokauden sisällä, ja voit kokeilla saippuaasi jo viikon päästä kun rakenne on jo hieman kovettuneempi. 

Pitkä kypsymisaika kuivattaa saippuaan käytettyä vettä pois, jolloin se saavuttaa kovemman rakenteen ja siitä tulee pitkäikäisempi ja mukavampi käyttää.



Ostoskorisi on tyhjä