Saippuamassan käyttö


Valkoinen massa Kirkas massa Vaahdotettava massa

Saippuamassan käyttö

Myymämme saippuamassa leikataan isommasta erästä puolen kilon pusseihin. Sen takia palojen muoto ja koko saattavat vaihdella. Tämä on kuitenkin vain ulkonäöllinen seikka, ja helpottaa sinun työtäsi palojen leikkaamisessa pienemmiksi sulatusta varten
Massan voi sulattaa joko mikrossa, tai liedellä vesihauteen päällä. Näistä kahdesta vaihtoehdosta mikro on helpompi, mutta vesihauteessa sulatettaessa ”liika kuumentamisen / kiehumisen” vaara on pienempi.

Leikkaa massa pienemmiksi paloiksi, ja aseta mikronkestävään astiaan. Säädä mikron tehot miedolle lämmölle, ja käytä sitä vain noin 15 sekuntia kerrallaan. Tämän jälkeen sekoita varovaisesti, jotta ei synny turhia ilmakuplia. Tämäkin on tosin vain ulkonäöllinen seikka saippuassasi.

Jatka lämmittämistä viidentoista sekunnin jaksoissa, kunnes massa on kokonaan sulanut, älä kuitenkaan päästä sitä kiehumaan, ettei massa menetä kirkkauttaan.

Jos käytät vesihaudetta ota kattila ja siihen sopiva toinen kattila tai kuumuutta kestävä kulho (kahvallinen). Laita kattilaan vettä aseta kulho kattilan päälle niin ettei se ole pohjassa kiinni, mutta vesi ympäröi kulhoa. Kuumenna vesi jolloin kulhoon pilkotut massat alkavat sulaa. Kun massa on sulanut nosta kulho pois kattilasta.

Nyt, voit lisätä siihen haluamasi tuoksun. Ole kuitenkin maltillinen, pienikin määrä antaa voimakkaan tuoksun. Puoleen kiloon massaa riittää noin teelusikallinen tuoksua. Sekoita taas varovaisesti.

Nyt voit lisätä väriä saippuaasi! Vaihtoehtoja on monia. Jos käytät nestemäistä väriainetta, niin puoleen kiloon riittää pari tippaa. Riippuu tietenkin siitä, kuinka vahvan väristä haluat. Sekoita maltillisesti, jotta massa värjäytyy kauttaaltaan.

Käyttäessäsi jauhemaisia värejä, kuten ultramariineja, oksideja ja micoja, ota lusikalla pieni määrä sulanutta massaa tai pieni määrä öljyä erilliseen astiaan, ja sekoita väri ensin astiassa tasaiseksi, jonka jälkeen voit sekoittaa sen muun massan sekaan tai ennen massan sulattamista sekoita väri pieneen öljytilkkaan ja sulatuksen jälkeen lisää tämä öljy-väri-seos suoraan massaan ja sekoita tasaiseksi.

Jos haluat lisätä saippuoihisi glitteriä, tulee sinun odottaa hetki, että massa alkaa jähmettymään. Anna siis seistä minuutin, pari, ja sekoita uudestaan. Kun massan pinnalle muodostuu ohut kalvo, on se valmis glitterin lisäykseen.Sekoita siis vielä kerran, ja lisää glitteri. teelusikallinen riittää puoleen kiloon. Sekoita taas varovaisesti, jotta glitterit leviävät massaan kauttaaltaan.

Nyt voit kaataa massan muotteihin. Jos annat saippuoidesi jähmettyä huoneenlämmössä, ovat ne valmiita irrotettavaksi seuraavana päivänä. Riippuu tietenkin minkä kokoisia muottisi ovat.

Vaihtoehtoisesti voit antaa massan seisahtaa huoneenlämmössä niin kauan, että se alkaa jähmettyä. Tämän jälkeen siirrä muotit massoineen pakkaseen, ja annat olla siellä parisenkymmentä minuuttia( tämä nopeuttaa jähmettymistä, ja helpottaa muoteista irrottamista. Käytä tätä menetelmää kuitenkin oman harkintasi mukaan, joissain tapauksissa pakkasessa jähmettäminen saattaa aiheuttaa saippuan pinnan hikoilua.)

Tämän jälkeen poistat muotit pakkasesta, ja annat niiden seisahtaa vielä hetken huoneenlämmössä.

Nyt voit varovaisesti irrottaa valmiit saippuasi muoteista!

Jos haluat lisätä saippuaasi yrttejä, kukintoja tai muita kasvin osia, ota huomioon seuraavat seikat:

• Kuivatut ja pieneksi silputut yrtit voit lisätä massan sekaan, seuraa kuitenkin ensin koe-erällä, ettei kasvi värjää massaa.

• Suuremmat kasvien osat kuten kukinnot ja lehdet kannattaa laittaa saippuan pinnalle, kuitenkin niin ettei massa ole enää juoksevaa vaan jo hieman kovettunutta, tällöinkin kannattaa tehdä koesaippua.

Hauskoja hetkiä saippuaharrastuksen parissa, jos sinulla on kysyttävää ota rohkeasti yhteyttä sähköpostilla info@saippuapaja.fi tai puhelimitse 041 704 2681.