Voiteen valmistus

Haluatko tietää mitä voiteesi sisältää? Valita parhaimmat, juuri sinun ihollesi sopivat rasvat ja öljyt? Näillä ohjeilla valmistat omat voiteesi helposti kotona. Täältä löydät emulsiovoiteen perusohjeen valmistukseen ja avun oman reseptin suunnitteluun. 

Tietopankki sivulta löydät lisää valmiita reseptejä erilaisille voiteille, mutta täältä on hyvä aloittaa perusohjeilla.(tietopankki aukeaa uusille nettisivuillemme)

Voiteen valmistus

Voiteiden kaksi yleisintä valmistusmenetelmää ovat ö/v ja v/ö eli öljy veteen ja vesi öljyyn. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa kumpi faasi kaadetaan toisen faasin sekaan. Esim. ö/v öljyfaasi kaadetaan vesifaasiin lämmityksen jälkeen.

Onnistuneeseen emulsioon tarvitaan emulgointiainetta, lämpöä ja liikettä (sekoitus).

Tällä ohjeella valmistat voiteen vesihauteessa v/ö- menetelmällä, lämmittämällä raaka-aineet kahdessa erillisessä hauteessa; vesifaasi (vesiliukoiset aineet) ja öljyfaasi (öljyliukoiset aineet) ja yhdistäen ne jäähdyttelemällä.

Valmistus koostuu kolmesta raaka-ainevaiheesta; öljyfaasi, vesifaasi ja jäähdyttelyvaihe.

Voiteissa nesteen määrä ja öljyjen/rasvojen valinta sekä käytettävän emulgaattorin vahvuus ja määrä vaikuttavat siihen kuinka imeytyvää tai levittyvää voide on. Nestemäärän ollessa noin 40% voide on paksumpaa kun taas määrän ollessa noin 80% voide on juoksevampaa ja usein helpommin levittäytyvää.

Halutessasi luoda oman reseptin, raaka-aineiden määrien laskemisen voit aloittaa näillä perusohjeilla (kannattaa aina tarkistaa valmistajan suosittelemat käyttömäärät tuotteille):

Emulgointiaine: 25% öljyliukoisten aineiden määrästä. Esim. 20g öljyliukoisia aineita, 5g emulgointiainetta

Öljyt: voit lisätä haluamiasi öljyjä esim.20%

Rasvat: rasvoja voi laittaa esim.5%

Humektantit kosteuttamaan: glyseriini 1-7% natriumlaktaatti 1-2%

Sakeuttajat/stabiloijat: esim. steariinihappo tai setyylialkoholi 1-4% ja / tai ksantaanikumia 0,2-0,3% .

Vesi (tai muu käyttämäsi neste): Nestettä on kaikki loput reseptissäsi. Jos koko ohjeen määrä on 100%, ja muiden aineksien yhteenlaskettu summa on 30%, jää veden osuudeksi 70%. 60% vedellä tehty voide on hyvin kermaista, kun taas 80% vedellä tehty on hyvä esimerkiksi kevyeksi kasvovoiteeksi. Käytä puhdistettu vettä (akkuvesi)

Tuoksut ja eteeriset öljyt: halutessasi tuoksua, lisää 1%

Lisät: kosteuttajat, vitamiinit yms. 0-2%

Säilöntäaineet: Yleensä 0,5-1%. Tarkista kuitenkin käyttämäsi säilöntäaineen valmistajan käyttösuositusmäärät.

Reseptit kannatta laskea aina 100%:lla, niin että 1% vastaa 1g. Näin ollen 100%lla laskettu resepti vastaa 100g valmista lopputuotetta.

Tarvittavat välineet:

2 x haudeastiaa (kattila)

2 x lämmönkestävää astiaa molemmille faaseille

1 x digitaalinen vaaka (0,1g tarkkuudella)

1 x lämpömittari

2 x sekoitusväline (metalli)

1 x jäähdyttelyastia

(1 x pieni maidonvaahdotin)

1 x puhdas astia voiteelle


ESIMERKKI RESEPTIAIHIO

VESIFAASI
68g
vesi
2g
glyseriini
ÖLJYFAASI
15göljyjä
5grasvoja
3gsetyylialkoholi
5gemulgaattori
JÄÄHDYTTELYVAIHE
0,5-1gsäilöntäaine
1geteerinen öljy

VALMISTUSOHJE

  • Laita haudekattilat liedelle veden kera, lämmöt päälle.
  • Mittaa vesifaasiin käyttämäsi neste ja muut mahdolliset vesiliukoiset aineet. Vettä kannattaa laittaa muutama prosentti ylimääräistä lämpöhaihtumisen vuoksi.
  • Mittaa öljyfaasiin öljyliukoiset aineet (öljyt, rasvat, vahat, emulgaattori ja muut öljyyn liukenevat aineet).
  • Aseta faasit haudekattiloihin lämpenemään (voit käyttää faasiastian ja lämmityskattilan pohjan välissä esim. pientä pyyhkeenpalasta tai hillopurkin kantta estämästä liian suoran lämmön kohdistumista faasiin.
  • Lämmitä molemmat faasit noin 70-75 asteiseksi.
  • Kun molemmat ovat saavuttaneet halutun lämpötilan, ne voidaan yhdistää. Astioita ei kannata nostaa pois hauteista, jolloin lämpötila saattaa muuttua nopeasti ja hankaloittaa emulgoitumista. Pidä öljyfaasi hauteessa ja poista ainoastaan vesifaasiastia. Kaada vesifaasi öljyfaasin sekaan tasaisena nauhana koko ajan sekoittaen.
  • Jatka sekoittamista hauteessa noin minuutin ajan. Voit käyttää apuna pientä maidonvaahdotinta tai sekoittaa käsin esim. lusikalla tai haarukalla. Sekoita tasaisesti pohjaa myöten. Älä vatkaa seokseen ilmaa.
  • Nosta nyt seosastia laakeaan astiaan jossa on kylmää vettä. Alkaa jäähdyttelyosio.
  • Jatka seoksen sekoittelua jäähdyttelyastiassa, jolloin se saa rakennetta ja sakenee pikkuhiljaa.
  • Kun seos on saavuttanut n. 45 asteen lämpötilan, voit lisätä jäähdyttelyosion aineet, mm. raaka-aineet jotka eivät kestä lämpöä (säilöntäaineet, tuoksu...)
  • Anna voiteen jäähtyä huoneenlämpöiseksi ennen kuin purkitat sen haluamaasi astiaan.
  • Voide on heti käyttövalmista