Rasvat ja voiteet

RASVAT

Erilaiset rasvat/salvat ovat joko yhdestä tai useammasta eri rasvasta tai öljystä valmistettu tuote.

Perusohje huulirasvalle
1 osa mehiläisvahaa tai ellet halua käyttää eläinperäisiä ainesosia käytä esim. hamppuvahaa.
5 osaa öljyä, risiiniöljy hoitaa ja antaa kiiltoa, voit tehdä perusöljyistä haluamasi sekoituksen.
Voit käyttää öljyissä myös kaakaovoita tai muuta kiinteää rasvaa, silloin lopputuotteesta tulee kiinteämpää joten voit vähentää hieman vahan määrää.
Laita astiaan vaha, öljyt/rasvat ja sulata ne vesihauteessa. Kun kaikki ovat sulassa muodossa voit sekoittaa joukkoon hieman hunajaa ja makuöljyä/eteeristä ölljyä. Kaada huulirasva rasiaan tai muuhun haluamaasi astiaan ja anna jäähtyä ja kovettua rauhassa.
Tätä ohjetta voit muokata esim. jos haluat huulirasvasta hieman pehmeämpää lisää öljyjen määrää tai vähennä vahan määrää. Voit myös käyttää hunajan tilalla pientä määrää suklaata.

*Hunajainen kahvisuukko *
Ainesosat:
22 g Makeaa Manteliöljyä
4 g mehiläisvahaa
1 tl hunajaa
4 g kahvivoita
Lisää manteliöljy ja mehiläisvaha sekä kahvivoi astiaan ja kuumenna joko mikrossa tai vesihauteessa. Kun seos on sulanut ja sekoitettu huolella lisää hunaja seokseen.
Kaada purkkiin ,anna jäähtyä kunnolla ennen kannen asettamista.

Tästä määrästä saat kaksi noin 20 ml purkillista huulirasvaa.

VOITEET

Voiteita ovat tuotteet joissa on yhdistetty neste (vesi tai muu sen tyyppinen) ja rasvat ja öljyt. Voiteisiin kuuluvat siis ne tuotteet jotka ovat emulgoituja (yhdistetty) jollakin emulgoivalla aineella joka voi olla luonnonmukainen tai synteettinen. Voiteissa nesteen määrä ja öljyjen/rasvojen valinta sekä käytettävän emulgaattorin ”vahvuus” määrittelevät sen kuinka imeytyvää tai levittyvää voide on. Nestemäärän ollessa noin 40% voide on paksumpaa kun taas määrän ollessa noin 80% voide on juoksevampaa ja usein helpommin levittäytyvää.

Voiteen valmistus

Voiteiden valmistuksessa on hyvä käyttää vesihaude menetelmää, myös digitaalinen vaaka ja lämpömittari ovat tärkeässä asemassa.

Mittaa toiseen astiaan (öljyfaasi) öljyt/rasvat/vahat/emulgaattori ja kaikki muut käyttämäsi öljyliukoiset raaka-aineet. Toiseen astiaan (vesifaasi) tulevat neste ja kaikki vesiliukoiset elementit.

Nosta astiat vesihauteisiin (voit käyttää kattilaa jossa on riittävä määrä vettä ja nostaa kattilan päälle metallisen siivilän johon asetat lämmitettävän kulhon). Lämmitä molemmat niin öljy kuin vesi noin 75 asteiseksi. Älä nosta astioita pois lämpimästä vesihauteesta pöydälle koska tällöin saattaa ainesosien lämpötila pudota hyvinkin nopeasti ja emulgointi epäonnistuu, vaan jätä öljyseos mikäli mahdollista vesihauteeseen ja ota vesiseos vesihauteesta ja aloita kaatamaan vettä/nestettä ohuena nauhana öljyyn samalla sekoittaen haarukalla tai muulla vastaavalla. Sekoita niin että neste ja öljy yhdistyvät kunnolla voit käyttää sekoituksessa apuna esim. maidon vaahdottajaa mutta yleensä riittä rauhallinen sekoitus haarukalla. Kun neste on sekoitettu öljyyn nosta astia pois vesihauteesta ja laita se kylmään vesihauteeseen sekoitellen rauhallisesti. Voide saa tällöin rakennetta ja paksuuntuu. Kun voiteen lämpötila on noin 45 astetta voit lisätä tuoksun ja halutessasi säilöntäaineen.

Purkita puhtaaseen astiaan. Säilöntäaineeton voide säilyy jääkaapissa 1-2 kuukautta ja voide johon on lisätty säilöntäainetta kuukausia huoneenlämmössä.

HUOM. Emulgoivat vahat toimivat eritavoin, jotkut vahat sisältävät jo itsessään voidetta paksuntavaa ainetta, jos käytät tälläistä tuotetta voit jättää resepteissä mainitun setyyli alkoholin tai steariinihapon pois tai vähentää sen määrää. Kokeilemalla tiedät parhaiten miten käyttämäsi emulgaattori toimii erilaisten raaka-aineiden kanssa.

Kehäkukka salva (antiseptinen)

Käytä valmista kehäkukka öljyä tai tee itse laittamalla lasipurkkiin noin 5g kuivattua kehäkukkaa ja kaada manteliöljyä kasvien päälle niin että ne peittyvät kunnolla. Suojaa purkin suu harsolla tai muulla hengittävällä kankaalla. Anna öljyn tekeytyä huoneenlämmössä noin kolmen viikon ajan. Tämän jälkeen suodata öljystä kasvien osat esim. kahvisuodattimella. Ota 50 ml kehäkukka öljyä ja lisää siihen 4 g mehiläisvahaa ja lämmitä nämä yhdessä vesihauteessa kunnes vaha on täysin sulanut öljyn sekaan. Voit tiputtaa seosta muutaman tipan lautaselle ja tarkistaa näin salvan koostumus. Jos se on jäähtyneenä liian löysää tai liian kiinteää voit lisätä öljyä tai vahaa saadaksesi haluamasi koostumuksen. Purkita puhtaaseen purkkiin. Salva säilyy noin vuoden verran.

Rentouttava öljysuihke

30 ml manteliöljyä tai vastaavaa kasviöljyä
4 tippaa eteeristä neroli öljyä
2 tippaa eteeristä laventeliöljyä

Kaada manteli öljy suihkepulloon ja tiputa eteeriset öljyt sekaan. Ravista.
Suihkauta rintakehälle illalla ennen nukkumaan menoa, rentouttaa ja rauhoittaa.

Perusvoide mehiläisvahan avulla

100 ml kasviöljyä (manteliöljy)
1 tl mehiläisvahaa
1 tl kuivattua poimunlehteä
1 tl kuivattua koivunlehteä
150 ml vettä

7 tippaa eteeristä appelsiini öljyä
7 tippaa eteeristä greippi öljyä

valmista kuivatuista yrteistä kasvihauduke kiehauttamalla 150 ml vettä ja kaatamalla tämä kuivattujen kasvien päälle kulhoon tai lasipurkkiin, peitä kannella ja anna hautua puoli tuntia. Siivilöi vesi ja käytä siitä 100 ml voiteen valmistukseen.

Ota kaksi kulhoa joista toiseen mittaa 100 ml kasvihauduketta ja toiseen 100 ml kasviöljyä ja mehiläisvaha. Aseta molemmat astiat vesihauteeseen ja anna lämpotilan kohota noin 75 asteeseen. Kun molemmat ovat saavuttaneet tämän lämpötilan ota kasvihauduke vesihauteesta ja kaada kasvihaudukevesi hitaasti ohuena nauhana öljyn joukkoon koko ajan sekoittaen esim. haarukalla. Huolehdi siitä että vesi sekoittuu öljyyn ja alkaa muodostaa kiinteämpää voidetta, kun kaikki vesi on kaadettu öljyyn voit siirtää astian kylmävesi hauteeseen ja jatkaa rauhallista sekoittamista.
Kun voiteen lämpötila on noin 45 astetta lisää eteeriset öljyt. Voit lisätä säilöntäaineen 1-2 milliä jos haluat, sillä voiteen säilyvyys on jääkaappi lämpötilassa muutaman kuukauden. Huoneenlämmössä voide säilyy ainoastaan säilöntäaineen kanssa. Purkita voide ja laita kansi kiinni kun voide on täysin jäähtynyt.

Perusvoide emulgoivan vahan avulla
Lotion
Vesiosuus
70 g vettä tai kasvivettä

Öljyosuus
15 g kasviöljyä kuten aprikoosinkivi- tai manteliöljy
5 g mangovoita tai vastaavaa
1 g setyyli alkoholia (antaa voiteelle rakennetta) jos käytät emulgaattoria joka paksuntaa voidetta voit jättää tämän pois ja lisätä vettä 1 grammalla.
5 g emulgoivaa vahaa (esim. BP)

Jäähdyttely
1 g tuoksu- tai eteeristä öljyä
1/2 – 1 g säilöntäainetta (ei pakollinen)

Valmista voide aiemmin olleen ohjeistuksen mukaan, tuoksu ja säilöntä aine lisätään vasta jäähdyttely vaiheessa (45 astetta)

Vartalovoide ikääntyvälle ja kuivalle iholle

Vesiosuus
36 g vettä
10 g Aloe Vera
10 g kamomilla vettä
3 g glyseriiniä
2 g kaura uutetta

Öljy osuus
7 g avokado öljyä
3 g purasruoho öljyä
10 g sheavoita (tai mangovoita joka vähentää rasvaisuuden tuntua voiteessa)
3 g setyyli alkoholia
7 g emulgointivahaa

Jäähdyttely
2 g panthenolia
0,5 g vihreä tee- jauhetta
1 g E-vitamiinia
1 g tuoksu tai eteeristä öljyä
1 g säilöntäainetta

Valmista voiteen perusohjeen mukaan.

Ei niin rasvainen käsivoide

Tässä käsivoiteessa on käytetty riisilese öljyä ja mango voita jotta voide ei tuntuisi kovin “rasvaiselta” käytössä.

Vesiosuus
60 g vettä tai kamomillavettä
3 g glyseriiniä
2 g kaurauutetta

Öljyosuus
15 g riisilese öljyä
5 g mango voita
3 g setyyli alkoholia
6 g emulgoivaa vahaa (jos käytät vahaa joka sisältää setyyli alkoholia tai muuta sakeuttavaa ainetta vähennä setyylin määrää ja lisää vettä)

Jäähdyttely
1 g tuoksua
1 g säilöntäainetta

Valmista voiteen perusreseptin mukaan.

Vaahdotettu vartalovoi

Shea(karite)voita 100 g tai yhdistelmä eri rasvoista
kasviöljyä 25 g (jos lisäät karoteeni/porkkanauute öljyä on sen määrä noin 5g ja muuta kasviöljyä 20g)
tuoksu- tai eteerinen öljy 1-2g
E-vitamiinia 1 g (ei välttämätön)

Tähän ihanaan ja helposti levittyvään vartalovoihin voit käyttää pelkästään Shea (karite) voita tai voit tehdä sen eri rasvojen yhdistelmistä.
Teko tapojakin on useita, voit sulattaa vesihauteessa (käytä mieluummin vesihaudetta koska mikro sulatus saattaa ylikuumentaa raaka-aineet) sheavoita ja sen muuttuessa juoksevaan muotoon lisää mukaan esimerkiksi riisilese öljyä tai jos et pidä kovin “rasvaisen” tuntuisista tuotteista valitse jokin kuivempi öljy kuten maapähkinä. Sheavoin rasvahapot ovat siitä erikoisia että ne saattavat sulatuksen jälkeen kiinteytyessään muodostaa hyvin rakeisen tekstuurin siksi on tärkeää että se saadaan kiinteytymään nopeasti. Voit siirtää sulatuksen jälkeen shean jäähtymään jääkaappiin tai asettaa astia kylmää vettä sisältävään kulhoon.
Ota shea käsittelyyn kun se on jäähtynyt sen verran että öljy ei ole enää läpikuultavaa vaan valkoista. Nyt voit halutessasi lisätä myös tuoksu- tai eteerisen öljyn. Ja aloita vispaus joko vatkaimella tai yleiskoneella. Vatkaa kunnes shea on pehmeää, notkeaa vaahtoa ja noin kaksinkertainen aloitus määrään nähden.
Ota pursotin pussi tai tavallinen muovipussi ja lusikoi vartalovoi sinne ja pursota tyhjiin hyvin puhdistettuihin purkkeihin.
Voit myös lisätä muita rasvoja kuten mango- ja/tai kookosrasvaa shean mukaan tai tehdä koko vartalovoin esim. mangorasvasta. Näin saat muunneltua vaikutuksia sekä tuntumaa.
Öljyjen valinnassa voit käyttää myös erilaisia väri vivahteita, esimerkiksi lisäämällä hieman karoteeni öljyä saat ihanan keltaista vartalovoita sekä vielä karoteeniöljyn kaikki hoitavat ominaisuudet tai kylmäpuristetulla avokado öljyllä lisäät vihertävää sävyä. Lisäksi, vaikka sheavoi sisältää runsaasti E-vitamiinia voit halutessasi lisätä sitä muutaman gramman.